Sunday, August 1, 2010

RISALAH TARBIYYAH

Salam perjuangan dan salam ukhwah diucapkan kepada para mujahid dan srikandi Islam Fakulti Pengajian Islam, Universiti Kebangsaan Malaysia yang bakal meneruskan tradisi kecemerlangan akademik mahupun sahsiah di Universiti Kebangsaan Malaysia serta sebagai penyambung mata-mata rantai perjuangan penghulu sekalian alam Rasulullah s.a.w.


Selamat mengembara di perbukitan ilmu ini dan kutiplah sebanyak mungkin mutiara-mutiara ilmu serta manfaatkanlah ia sebaik mungkin demi mencapai keredhaan Ilahi serta memperoleh kebahagiaan di dunia dan di akhirat. Sesungguhnya Allah Taala telah berfirman di dalam surah al-Mujadalah, ayat 11 yang berbunyi “ Allah telah mengangkat orang-orang yang beriman dari golongan kamu, dan begitu pula orang-orang yang dikurniakan ilmu pengetahuan dengan beberapa darjat.”


Tidak dapat dinafikan bahawa pelbagai mehnah dan tribulasi yang bakal ditempuhi sepanjang pelayaran di lautan ilmu ini.. Namun, berbekalkan akidah yang jitu,keimanan yang teguh serta sahabat yang membimbing, InsyaAllah sebarang unsur negatif mampu ditangkis dan menghasilkan pohon sakinah.7 KALIMAT:-

Barang siapa hafal tujuh kalimat, ia dipandang mulia di sisi Allah dan Malaikat serta diampuni dosa-dosanya walau sebesar lautan:-


1) Mengucap Bismillah pada tiap-tiap hendak melakukan sesuatu.


2) Mengucap Alhamdulillah pada tiap-tiap selesai melakukan sesuatu.


3) Mengucap Astagfirullah jika lidah terselip perkataan yang tidak patut.


4) Mengucap Insya Allah jika merencanakan berbuat sesuatu dihari esok.


5) Mengucap La haula wala kuwwata illa billah jika menghadapi sesuatu yang tak disukai dan tak diingini.


6) Mengucap inna lillahi wa inna ilaihi rajiun jika menghadapi dan menerima musibah.


7) Mengucap La ilaha illa Allah Muhammad Rasulullah sepanjang siang malam sehingga tak terpisah dari lidahnya.


~ Dari tafsir hanafi.JANGAN MENGELUH DUHAI SAHABAT.....

Kita selalu bertanya....................


dan Al-Quran sudah menjawabnya...............1)KITA BERTANYA : KENAPA AKU DIUJI?


QURAN MENJAWAB : "Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; "Kami telah beriman," ("I am full of faith to Allah") sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya Kami telah menguji org2 yg sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui org2 yg benar dan, sesungguhnya Dia mengetahui org2 yg dusta." -Surah Al-Ankabut ayat 2-32)KITA BERTANYA : KENAPA AKU TAK DAPAT APA YG AKU IDAM-IDAMKAN?
QURAN MENJAWAB : "Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui."- Surah Al-Baqarah ayat 216.3)KITA BERTANYA : KENAPA UJIAN SEBERAT INI?
QURAN MENJAWAB : "Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya."-Surah Al-Baqarah ayat 286.4)KITA BERTANYA : KENAPA RASA FRUST?
QURAN MENJAWAB : "Jgnlah kamu bersikap lemah, dan jgnlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah org2 yg paling tinggi darjatnya, jika kamu org2 yg beriman."- Surah Al-Imran ayat 139.5)KITA BERTANYA : BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA?
QURAN MENJAWAB : "Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang berkebajikan), dan kuatkanlah kesabaran kamu lebih daripada kesabaran musuh, di medan perjuangan), dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah-daerah sempadan) serta bertaqwalah (be fearfull of Allah The Almighty) kamu kepada Allah supaya, kamu berjaya (mencapai kemenangan)."
5)KITA BERTANYA : BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA?
QURAN MENJAWAB : "Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk"- Surah Al-Baqarah ayat 45.
6)KITA BERTANYA : APA YANG AKU DAPAT DRPD SEMUA INI?
QURAN MENJAWAB : "Sesungguhnya Allah telah membeli dari org2 mu'min, diri, harta mereka dengan memberikan syurga utk mereka... ?- Surah At-Taubah ayat 111.
7)KITA BERTANYA : KEPADA SIAPA AKU BERHARAP?
QURAN MENJAWAB : "Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain dari Nya. Hanya kepadaNya aku bertawakkal."- Surah At-Taubah ayat 129.
8)KITA BERKATA : AKU TAK DAPAT TAHAN!!!
QURAN MENJAWAB : "... ..dan jgnlah kamu berputus asa dr rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dr rahmat Allah melainkan kaum yg kafir."- Surah Yusuf ayat 12.


SALAM UKHUWWAH FILLAH..
DRPD LAJNAH TARBIYYAH DAN KEPIMPINAN. PMFPI.

No comments:

Post a Comment