Thursday, September 15, 2011

Alu-aluan MPP FPI Tahun1/2Alhamdulillah wabihi nasta’in wa ‘alaihi tawakkalna wahua Rabbul ‘arsyil ‘azim.

Ahlan wa sahlan wa marhaban bikum kepada semua mahasiswa/i baru bagi sesi pengajian 2011/2012 dan mahasiswa yang berjaya meneruskan pengajian ke peringkat seterusnya. Tahniah dan syabas diucapkan kepada Mahasiswa-mahasiswi Tahun Satu kerana berjaya terpilih memasuki Fakulti Pengajian Islam,Universiti Kebangsaan Malaysia, universiti perbukitan ilmu yang kita cintai ini.

Selaku mahasiswa dan mahasiswi Islam, kita seharusnya mempunyai integriti diri yang tinggi terhadap agama kita. Ketahuilah, bahawa tidak semua orang yang terpilih untuk meneruskan pengajian di dalam bidang agama. Mahasiswa islam seharusnya mempunyai personaliti yang tinggi dan bersahsiah mulia di dalam menuntut ilmu. Marilah kita terus beriman dengan aqidah perjuangan ini dan sepenuhnya yakin dengan janji Allah untuk kemenangan dunia dan akhirat, walaupun banyak dan susahnya cabaran serta jauhnya perjalanan.

Maka, faham mengenai tujuan menuntut ilmu dan kemahiran secara menyeluruh dan mengikut pandang Islami perlu menjadi keutamaan kepada kita. Masalah yang kita hadapi di sini bukan setakat kekeliruan mengenai tujuan menuntut ilmu khususnya di dalam bidang agama ini. Ketahuilah sahabat-sahabat, masalah kebejatan akidah dalam agama kita yang berlaku di dunia pada hari ini memerlukan jiwa-jiwa muda untuk merubahnya. Peranan kitalah selaku mahasiswa islam untuk merubahnya. Ini kerana mereka memiliki dua sikap yang membantu iaitu ikhlas dan jujur dalam menuntut ilmu kemahiran dan ada kesungguhan yang luar biasa.

Akhir kalam, saya selaku MPP Fakulti Pengajian Islam Tahun 1 dan 2 serta mewakili Persatuan Mahasiswa Universiti Kebangsaan Malaysia (PMUKM), berharap agar mahasiswa dan mahasiswi dapat menyesuaikan diri dengan suasana persekitaran Fakulti Pengajian Islam, UKM dan berjaya menempuh alam pengajian yang penuh dengan mehnah dan tribulasi yang kian mencabar buat mahasiswa/i pengajian Islam kini. Semoga mahasiswa dan mahasiswi dapat mengikuti semua program-program yang akan dijalankan oleh pihak pentabiran fakulti dan Persatuan Mahasiswa Fakulti serta program PMUKM . Gunakanlah peluang yang ada ini untuk menimba ilmu pengetahuan dan kemahiran untuk menjadi pelajar yang cemerlang. Buat renungan mahasiswa dan mahasiswi untuk sama-sama kita ambil ‘ibrah daripada kata-kata oleh Muhammad Abduh, tokoh reformis, ”Jika pelaburan besar dalam pendidikan dibuat, maka kita tidak akan bersusah payah memikirkan banyak perkara, dan inilah jalan yang terbaik”.

Muhammad Ikram Bin Darus
Naib Presiden 4 PMUKM merangkap
Majlis Perwakilan Pelajar FPI tahun 1 dan 2

“BERSAMA MAHASISWA MEREALISASI VARSITI”

No comments:

Post a Comment